Er zijn 3 soorten afkortingen die betrekking hebben op kleuren. Dit zijn de afkortingen: RGB, CMYK en PMS. Deze afkortingen worden elk op een andere manier toegepast. De 2 belangrijkste kleurmodellen waarmee een kleur gemaakt of samengesteld wordt zijn RGB en CMYK

RGB

RGB staat voor: Red, Green, Blue. Dit kleurenmodel kom je vooral tegen op beeldschermen. Denk hierbij aan Laptops, Tv’s, en mobiele telefoons. Het kleurenmodel RGB is een additief kleurenmodel.

Het woord “additief” wil zeggen dat de basiskleur van het kleurmodel kleurloos (zwart) is. De werking kan je vergelijken met een Computerscherm. Als de tv uitstaan is hij zwart, wanneer je de tv aanzet, wordt hier vervolgens licht aan toegevoegd, waarbij de verschillende kleuren een andere intensiteit kunnen hebben om de juiste kleur weer te geven.

CMYK

De afkorting CMYK staat voor: Cyaan, magenta, yellow en key(zwart). Dit kleuren model wordt gebruikt voor drukwerk en print. De andere benamingen voor CMYK zijn “vierkleurendruk” of “Full Colour” genoemd.

In tegenstelling tot RGB heeft dit kleurenmodel een subtractief kleurenmodel. Subtractief betekend dat de basis bestaat uit alle kleuren van het gehele kleurenspectrum.

Ondanks dat de 2 kleurmodellen gebruik maken van een andere kleurenspectrum, is het toch mogelijk om via beide manieren dezelfde kleur te namaken.

PMS

PMS is een kleurcodering die door het eerder benoemde bedrijf “Pantone” is opgesteld. Pantone heeft al meer dan 1000 kleuren gedefinieerd waaronder ook de kleur “Ferrari rood”. Elk van de kleuren die Pantone gedefinieerd heeft hebben hun eigen unieke code. Deze codes worden ook gebruikt op de Pantone kleurenwaaier.

De Pantone kleurenwaaier wordt door vele drukkers en andere producenten gebruikt voor het aangeven van kleuren. Hierdoor kan dezelfde soort kleur, precies nagemaakt worden. Dit is handig wanneer de muur die je aan het verver bent niet af is, en je nieuwe verf moet gaan halen. Zonder die codes had je nooit dezelfde kleur kunnen aanduiden.