123456 is dus niet zo’n goed idee voor een wachtwoord. Net als je geboortedatum of de naam van je poes, zeker omdat het echt niet moeilijk is deze gegevens te achterhalen. Maar hoe maak je dan wel een sterk wachtwoord? We delen een aantal tips:

  1. Gebruik altijd een uniek wachtwoord.
    Iedereen maakt zich er weleens schuldig aan, een wachtwoord gebruiken dat je ook al voor een ander account gebruikt. Toch maak je het hackers hiermee wel erg makkelijk om toegang te krijgen tot verschillende accounts. Gebruik je overal een uniek wachtwoord? Dan is de impact een stuk kleiner, mocht je account gekraakt worden.
  2. Gebruik minimaal 10 tekens.
    Hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te kraken.
  3. Gebruik geen voor de hand liggende informatie.
    Dit is veelal informatie als je eigen naam, straat en huisnummer, de naam van de kinderen, de naam van je favoriete huisdier of het bedrijf waar je werkt.
  4. Gebruik (hoofd)letters, cijfers en symbolen.
    Gebruik een combinatie van speciale tekens (bijvoorbeeld & of % of $), letters en cijfers en gebruik je ook een combinatie tussen kleine letters en hoofdletters? Dan maak je het hackers een stuk moeilijker om te kraken.
  5. Gebruik een zin als wachtwoord.
    Maar pas op dat je geen voor de hand liggende combinaties gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een zin uit je favoriete liedje of gebruik een gezegde waarbij je afwisselt tussen hoofdletters en kleine letters. Een voorbeeld is “IkHouVanAppels”, of nog beter: “Ik.H0u.Van.20&21.Appels!”
  6. Wordt de optie geboden? Gebruik dan een tweestapsverificatie!
    Hiermee maak je het een stuk moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot jouw account.
  7. Gebruik een reeks willekeurige nummers en letters.
    Door bestaande woorden goed te verbasteren of een willekeurige reeks van cijfers, tekens, hoofdletters en kleine letters te gebruiken heb je veelal een sterk wachtwoord in handen. Kijk uit met wachtwoorden als ‘F@ceB00k’, dit soort verbasteringen kennen hackers maar al te goed.
  8. Wijzig regelmatig je wachtwoord.
    Wanneer je regelmatig je wachtwoord aanpast, loop je minder kans dat hackers met verouderde gegevens jouw account kunnen overnemen. Kies bijvoorbeeld voor een vast moment per jaar (zoals de jaarwisseling) om overal jouw wachtwoord aan te passen.

Je kunt jouw online veiligheid voor een groot deel zelf bepalen, kies dus altijd voor een sterk wachtwoord!